Kuriozity Nového Zélandu III.

Eudyptula minor

Minule sme nestihli priblížiť si všetky zaujímavé vtáky, ktoré žijú no Novom Zélande, tak dnes pokračujeme.

 

 

 

Tučniak modrý. Tento prevažne modrosivy vták je najmenším druhom tučniaka a súčasne jedným z mála tučniakov, ktoré sú aktívne aj po zotmení. Cez deň loví na otvorenom mori, ale počas hniezdneho obdobia sa po západe slnka vracia na pobrežie. Je to veľmi hlučný vták, ozýva sa na mori i na súši. Tučniaky modré zvyčajne hniezdia v podzemných norách, ale vyhovujú im aj prímorské jaskyne, úkryty medzi vegetáciou na skalnatom pobreží, zahniezdia i pod terasami domov v blízkosti pobrežia. Samica znáša dve vajcia do kotlinky vystlanej konárikmi alebo trávou. Na vajciach sedia striedavo obaja partneri. Rodičia zohrievajú mláďatá ešte desať dní po vyliahnutí a strážia ich ďalších 13 – 20 dní. Na otvorenom mori tučniaky lovia osamotene alebo v malých kŕdľoch. Živia sa rybkami, ktoré prehĺtajú pod hladinou.

 
Nestor kea. Tento  veľký statný horský vták je medzi papagájmi výnimočný svojou pestrou potravou. Konzumuje všeličo, vrátane kadáverov veľkých cicavcov, z ktorých si odtrháva kúsky zahnutým zobákom. Zobák má na papagája nezvyčajne dlhý, pripomína ním dravé vtáky. Na papagája je aj striedmo sfarbený: dospelé nestory kea sú zvrchu olivovozelené a na spodnej strane oranžové.

 

 

 
Kakapo sovovitý. Meno znie smiešne ale tomuto papagájovi do smiechu určite nie je. Je totiž jedným z najohrozenejších papagájov sveta. Je nelietavý a živí sa nezvyčajným spôsobom. Aktívny je za súmraku, keď podniká dlhé potulky za potravou. Žuje listy rastlín, pričom prehĺta ich šťavu a zanecháva za sebou vypľuté hrudky vlákniny. Okrem toho zobákom vyhrabáva podzemky. Samec má stále tokanisko s vyhrabanou norou. Z nej vydáva hlasné dunivé zvuky, ktorými láka samicu. Dospelé papagáje, mláďatá aj vajcia kakapa sú mimoriadne zraniteľné predátormi.

 
V súčasnosti prežíva na celom svete menej ako sto kakapo sovovitých. Na záchranu druhu pred vyhynutím sa realizuje špeciálny program. Všetky jedince boli premiestnené na tri ostrovčeky, na ktorých nežijú ich predátori. Tam sú vtáky a rast ich populácie intenzívne sledované.


Môžete napísať komentár.

Napísať komentár

Musíte sa prihlásiť pre napísanie komentáru.